Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past

<T/m 15 mei 2011 is in het Armando Museum Bureau in Amersfoort de tentoonstelling 'Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past' te zien. In samenwerking met de Israëlisch-Nederlandse gastcurator Ronit Eden toont het museum foto’s van Reli Avrahami in combinatie met betekende foto’s van Armando.

Reli Avrahami (1960, Beer Sheva, Israël) is bekend als fotografe voor tijdschriften en kranten. Na haar afstuderen aan de kunstacademie fotografeerde ze kunstenaars en politici om in haar levensonderhoud te voorzien. Als fotografe was ze juist geïnteresseerd in de ‘gewone’ mens; mensen uit de middenklasse en de lagere klassen. Door de jaren heen maakte ze fotoseries over het alledaagse leven: persoonlijke verhalen van gezinnen, groepen arbeiders of kinderen die bloemen verkopen op drukke kruispunten in de stad. Pas na twintig jaar fotograferen, in 2006, richtte ze haar camera voor het eerst op haar eigen familie.

Op de tentoonstelling zijn (delen van) twee series foto’s van Reli Avrahami te zien die tot één verhaal worden: de ene serie bevat foto’s van haar familie in het leven van alledag. Familiefeestjes, maar ook een opname in het ziekenhuis, de dag dat haar zoon voor het leger werd opgeroepen en gezinsetentjes. De tweede serie is gemaakt tijdens een ‘reis in de familiegeschiedenis’ die Reli Avrahami in 2008 met haar moeder en zussen in Nederland maakte. Ze bezochten de plaatsen uit de jeugd van haar moeder, waaronder de plekken waar zij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog was verborgen voor de Nazi’s en waar ze werd gered. Op de foto’s zijn haar moeder, geboren in Leek (Groningen), en zussen op gewone plaatsen als een bos en een zolderkamertje te zien. De alledaagsheid van de foto’s is echter misleidend, het verleden zit in de beelden verborgen. De aantekeningen die Reli Avrahami bij de foto’s plaatst, maken dat op pijnlijke wijze duidelijk.

Mijn kleine selectie van foto’s die hier worden getoond zijn gemaakt in Leek en omstreken.

foto 1

Mijn zus Dorit en mijn moeder in een huisje in Lieveren, niet ver van haar geboortedorp Leek

foto 2

Mijn moeder in de Joodse zondagsschool in haar geboortedorp Leek

foto 3

Moran neemt een foto van mijn moeder, haar grootmoeder, in een bos bij Leek, het geboortedorp van mijn moeder

foto 4

Mijn moeder in de bedstee in een huisje in Lieveren niet ver van haar geboortedorp Leek

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in foto, fotografie, geschiedenis, groningen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s