Deckname Cor – die dramatische Geschichte des Max Windmüller

Docudrama over het vergeten leven van een Duits-Joodse verzetsstrijder – ‘Schindler van Emden’.

max windmuller

Vanavond was ik bij de Nederlandse premiere van deze film in ForumImage, Groningen

De 13-jarige Max vlucht voor de oorlog met zijn familie naar Nederland. Het gezin bereidt zich voor op een nieuw bestaan in Palestina, maar de jonge Max blijft achter en treedt een jaar later als Cornelius Andringa toe tot de Westerweel verzetsgroep die een vluchtroute naar Spanje onderhoudt. Windmüller/Andringa brengt op deze manier honderden mensen in veiligheid voor hij zelf wordt opgepakt en tijdens een beruchte dodenmars, een paar dagen voor de bevrijding, doodgeschoten. Regisseur Besuden maakte interviews en gebruikte archiefmateriaal om Windmüllers heldenverhaal ter verbeelden. Bij de première in Emden was het publiek na afloop minutenlang stil. Op 13 april is het precies 66 jaar geleden dat de bevrijding van Groningen begon. Het leek ForumImages passend daarom op bescheiden wijze aandacht te schenken aan deze ‘Schindler van Emden’. Na afloop van de film is er een gesprek tussen de regisseur Eike Besuden en Stefan van de Poel, universitair docent Joodse Geschiedenis en Midden- en Oost-Europa.

Regie: Eike Besuden. Duur: 90 minuten. Duitsland 2010

Vandaag is het precies 66 jaar geleden dat de bevrijding van Groningen begon. Het leek ForumImages passend daarom op bescheiden wijze aandacht te schenken aan deze ‘Schindler van Emden’. Voorstelling in aanwezigheid van regisseur Eike Besuden. Met dank aan Pinguin Film, Bremen.

Na afloop van de film was er een gesprek tussen de regisseur en Stefan van de Poel, universitair docent Joodse Geschiedenis en Midden- en Oost-Europa.

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in film, geschiedenis, groningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s