Het Berlagehuis

Voormalige gemeentehuis in Usquert (Groningen)

Onlangs had ik een blog over de door Berlage ontworpen VILLA HEYMANS in de stad Groningen, dit naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling over Berlage in het Gemeentemuseum Den Haag.
Naat de villa in de stad heeft Berlage ook het voormalige gemeentehuis in Usquert (gemeente Eemsmond) in de provincie Groningen gebouwd.


Het voormalige gemeentehuis is gebouwd in 1930 en ontworpen door architect H.P. Berlage. Het heeft een toren met twee klokken, die door Berlage zijn bekostigd, toen bleek dat de kosten boven de begroting zouden uitkomen en de raad ze wilde schrappen.

Het gebouw staat momenteel leeg en is sinds 1991 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keijser te Amsterdam. Deze stichting streeft ernaar in het Berlagehuis een publieke functie te huisvesten en het (beperkt) toegankelijk te houden voor het publiek.

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, geschiedenis, groningen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het Berlagehuis

  1. Gelkinghe zegt:

    Vaak van binnen te bezichtigen met Open Monumentendag in september.

  2. Pingback: Het Berlagehuis | May I show you

  3. bert zegt:

    Wij zijn er vandaag geweest. Mijn vrouw José en ik (Bert) zijn lid-vrijwilliger bij vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van dit fantastische pand. Kijk vooral eens op de website van de vereniging voor meer bijzondere panden in de regio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s