Straat Jodenkamp in Groningen verdwijnt

In 2009 besloot de gemeenteraad van Groningen om de naam Jodenkamp in het CiBoGa-gebied te handhaven. Toen zouden daar geen adressen komen. Die plannen zijn echter veranderd. Daarom wil het college van B&W de naam Jodenkamp vervangen door de naam Botermolendrift.

De Joodse begraafplaats is gesticht in 1747, gesloten in 1838 en geruimd onder rabbiaal toezicht in 1953. Op last van de Duitse bezetter is de straatnaam in de Tweede Wereldoorlog gewijzigd Verlengde Brouwerstraat.

Ter nagedachtenis aan de begraafplaats aan het Jodenkampje en de herbegrafenis werd op 27 april 2006 een gedenksteen onthuld, waarvan de ene helft een plaats krijgt op de begraafplaats aan de Moesstraat en de andere helft op de begraafplaats aan de Iepenlaan. In beide stenen staat een gedicht gebeiteld van de stadsdichter Ronald Ohlsen. Beide teksten vormen samen een afgerond gedicht.

De doden rusten nu in een soort van kleine vierhoek, gevormd door grafzerken en afgesloten door de originele toegangspoort van het Jodenkampje. Voor herbegrafenis is de uiterste hoek van de Noorderbegraafplaats gebruikt.

De naam Jodenkamp in het gebied blijft, maar als monument. Het monument is een herinnering aan de oude Joodse begraafplaats op een kampje in de Ebbingedwinger.

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over de Joodse begraafplaats in Farmsum (gemeente Delfzijl)

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, groningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Straat Jodenkamp in Groningen verdwijnt

  1. baruman zegt:

    @Klaasamulder, waarom heb ik, in het bijzonder gelet op de historische achtergrond, inclusief de destijds door de bezetter bevolen naamsverandering, toch zo’n moeite met de huidige naamsverandering. Waarom mag de naam Jodenkamp niet blijven?

  2. Pingback: Gedenktekens joods kerkhof | May I show you

  3. Pingback: Huis des Levens | klaasamulder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s