‘Rietveld villa”

Rijksmonument Huis van Beek

Aan de Utrechtseweg,tussen Soesterberg en Amersfoort, werd vanmiddag mijn aandacht getrokken door ‘Huis van Beek’. Bij nadere bestudering blijkt de villa, een Rijksmonument uit 1937, een ontwerp te zijn van Gerrit Rietveld.

Toch staat ze niet officieel te boek als een echte Rietveld omdat de architect en de opdrachtgevers het niet eens konden worden over de detaillering.Op twee punten was de opdrachtgever niet content met Rietvelds ontwerp: de open trap vanuit de keuken naar de kelder en de open stalen balkonhekken aan de voorzijde.

Rietveld vond die twee elementen echter cruciaal en wilde zijn ontwerp niet aanpassen. Het kwam tot een compromis: de opdrachtgever zou het ontwerp in eigen beheer en voor eigen risico laten wijzigen door een andere architect, en Rietvelds naam zou er niet meer aan verbonden zijn. Zo geschiedde. Architect Johan Blom verplaatste de keldertrap en liet de balkonhekken aan de voorzijde uitvoeren in steen. De balkons aan de achterzijde kregen overigens wel stalen hekwerken. In 1937 werd het huis gebouwd, zonder de handtekening dus van Gerrit Rietvel

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in amersfoort, architectuur, foto en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op ‘Rietveld villa”

 1. De huizen van Rietveld zijn wel mooi als lijnenspel, of als vlakverdeling, alleen om erin te wonen is straf. Hetzelfde voor meubilair.Eens was ereen kroeg inGroningen, de Unie, en die had een Rietveld stoel staan. Als vlakverdeling, kleurcombinatie was het wat; maar niet om op te zitten

  Maar deze villa die maar op 2 details afwijkt van het oorspronkelijke ontwerp, en toch al een monument is–wat zou er op tegen zijn, die twee details conform het ontwerp van Rietveld te veranderen?
  Dan staat zijn handtekening er welliswaar niet onder, maar is toch zijn ontwerp.

  Ik vind het een goede zaak, dat dit soort dingen volledig geconserveerd worden.
  Misschien in een gecombineerde functie; door er tentoonstellingen in te houden?
  Ik ken de lokatie; die is prachtig.

 2. En er zijn altijd compromissen mogelijk.
  B.v. een computer animatie; van hoe het is, met een rondgang door het huis, en hoe het bedoeld was door Rietveld.
  Dat zou natuurlijk op een website kunnen.

 3. Mazzel dat de originele Rietveld meubels voor de massa wilde; mij is een bod gedaan voor een serie krat stoelen, krat tafels en een andere tafel van hem. Er werd voor een kratstoel geboden 125 euro. Ben ik zeer happy mede…weet wel dat de formele prijs vel hoger ligt, maar het is een makkelijk ding om te maken.

 4. Danny Hokke zegt:

  Wij hebben het betonwerk in de oude staat teruggebracht.Het was een feest om hier aan te werken,Het gebouw is precies geworden zoals Rietveld bedoelde.

  Groeten,Danny Hokke http://www.hollandbeton.nl

  • klaasamulder zegt:

   @Danny Hokke:. Ik kom een keer langsfietsen om te zie noe mooi het is geworden.

  • Marian van der Veen zegt:

   Deze Danny Hokke is een notoire oplichter die nimmer garantie geeft. Hij heeft inmiddels 4 bedrijven failliet laten gaan of opgeheven om onder de garantie voorwaarden uit te komen. Hollandbeton is failliet. Als u even via Google zoekt ziet u dat hij onder verschillende namen (Zwart) werkt en eigenlijk stukadoor is. Laat u niet in de luren leggen door deze man met zijn mooie verhalen maar doe aangifte bij de politie.

   • Danny zegt:

    Ik ken deze vrouw niet en heb nog nooit voor deze vrouw gewerkt. heb eenmaal de zaak moeten beeindigen door een conflict met een onbetrouwbare compagnon.

    gr,Danny

   • piet zegt:

    Deze Danny Hokke is een Vakman en handelt altijd correct Snap niet dat mensen dit plaatsen.

    MVG,Piet van Doorn

 5. Ben blijde, dat ik de rekening niet hoef te betalen….

 6. Awel, met veel te hoog geprijsde advocaten, en de lengte van rechtsgang: beter een goede man inhuren….
  Zelfde risico is er met oostblokkers; rotwerk leveren is standaard. Maar ja ietz goedkoper, en onz zeeuwen ben zuuuunig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s