Kunstverzamelaars

The Collectors

Elmgreen & Dragset op de 53e Biënnale van Venetië

Van dit duo is nu een installatie te zien in de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam.

Twee jaar geleden zag ik ze ook op de Biënnale van Venetie. Ze toverden de twee paviljoens van Denemarken en Noorwegen om tot een woonhuis van kunstverzamelaars waarin zich macabere taferelen hadden afgespeeld.

Mr B is dood

Mr B. is een onderdeel van de expositie “The Collectors” van het Scandinavische kunst duo Michael Elmgreen & Ingar Dragset tijdens het tweejaarlijkse Biennale in Venetië. De expositie bestaat uit het inmiddels meest besproken paviljoen in Venetië. Waarvan de eigenaar de fictieve Mr, B is. Het verhaal rondom deze homofiele kunstverzamelaar word verteld door het extravagante paviljoen zelf. Er is nog een tweede paviljoen dat op een gelijke wijze word geëxposeerd, maar met een op zichzelf staande verhaallijn.

Onder de noemer ‘The Collectors’ hebben vierentwintig internationale kunstenaars de villas ingericht. De griezelige villa in het Deense paviljoen is zogezegd te koop; je krijgt er een rondleiding door een irritant immorele vastgoedmakelaar. Bij de buren, de Noorse villa, hangen jonge kerels lusteloos rond tussen de kunstwerken van hun vriend en verzamelaar Mr.B. De curatoren Elmgreen en Dragset verkennen met de paviljoens onder meer de obsessieve, intieme, en tegelijkertijd voyeuristische kantjes van (kunst) verzamelen, en de kunstmarkt in het algemeen.


In oktober zal ik verslag doen van mijn bezoek aan de Biënnale 2011.

N.B.

Zie ook een eerdere bijdrage over de Biennale in Venetie.

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in beeldende kunst, foto, geschiedenis, kunst, tentoonstelling en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s