BALLADE VOOR EEN POOLSE BRUID

In de laatste week van september: Het Nederlands Film Festival! Met dit jaar als eregast: filmproducent Frans van Gestel, van o.a. ‘De Poolse Bruid’. Iedere avond zal hij, speciaal voor Cultura24 zijn succesfilms inleiden, donderdag 22 september over de Poolse Bruid.

20.00 uur – Inleiding op de film door Frans van Gestel
20.08 uur – Speelfilm De Poolse Bruid
21.33 uur – Ballade voor een Poolse Bruid
21.46 uur – Interview uit Stardust met regisseur Karim Traïdia

De Poolse Bruid, het regiedebuut van de Nederlands-Algerijnse regisseur Karim Traïdia, was een onverwacht groot succes. Het was één van de eerste speelfilms die producent Frans van Gestel samen met zijn kompaan Jeroen Beker in 1997 produceerde, met hun nieuw opgerichte bedrijf ‘Motel Films’.
Tijdens de vertoning op het IFFR, begin 1998, werd er aan de deur gevochten om kaartjes: er hing een hele goeie buzz rondom de film en dat werd bevestigd door het winnen van de publieksprijs. Monic Hendrickx en Karim Traïdia wonnen beiden een Gouden Kalf. Daarnaast werd de film genomineerd voor een Golden Globe – iets dat maar zeer zelden voorkomt bij een Nederlandse film.

De Poolse Bruid gaat over over de ontluikende liefde tussen een stugge Groningse boer (Jaap Spijkers) en de Poolse vrouw Anna (Monic Hendrickx). De vrouw is onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt door twee mannen die haar in een bordeel willen laten werken. Wanneer zij weet te ontsnappen wordt ze door de boer gevonden op zijn erf en door hem verzorgd. Haar verleden blijft haar echter achtervolgen.
Eerder uitgezonden door de VPRO in 1998.

Aansluitend op de film twee achtergrondreportages over De Poolse Bruid:

1. BALLADE VOOR EEN POOLSE BRUID
Reportage uit het programma Van gewest tot gewest over de speelfilm De Poolse Bruid van scenarioschrijver Kees van der Hulst. Van der Hulst werd voor deze film geïnspireerd door de zanger Ede Staal, die ook wel de Groningse Jacques Brel wordt genoemd. Ede Staal overleed in 1986, maar nog steeds is hij de meest populaire zanger in het Gronings taalgebied, maar ook daarbuiten. Het lied “Het Hoogelaand” speelt een cruciale rol in de film.
INTERVIEWS hierover met Kees van der Hulst (scenarioschrijver), Karim Traïdia (regisseur), Jaap Spijkers (acteur) en Monic Hendrickx (actrice).
Eerder uitgezonden door de NPS op 26-10-1997

2. Interview uit het filmprogramma Stardust met de Nederlands/Algerijnse regisseur Karim Traïdia over zijn nieuwe speelfilm De Poolse bruid, zijn Algerijnse
wortels (hij verliet het land in 1976), het Hollandse landschap in zijn film, het scenario, de Groningse boeren die hem met zijn film hebben geholpen, afgewisseld met div. fragmenten uit De Poolse bruid (1998).
Eerder uitgezonden door de VPRO op 25-2-1998

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in delfzijl, film, Geen categorie, geschiedenis, groningen, kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op BALLADE VOOR EEN POOLSE BRUID

  1. De film was ok; de presentatie van het onderwerp–poolse-of andere oostblok vrouwen als slachtoffer neergezet–onzinnig
    Na een jaarje of 25 in oostblok weet je een beetje beter waarom die vrouwen hier kwamen–of wilden komen.
    Zijn geen slachtoffers.

    • JoostCoil zegt:

      @ De heer of mevrouw Van de Kletersteeg: dus u wilt vanuit uw “ervaring” beweren dat alle in het westen als prostituee werkzame Oosteuropese vrouwen hier vrijwillig zijn, en dat er niet zoiets bestaat als (grootscheepse) gedwongen prostitutie/mensenhandel in/vanuit Oost-Europa? Informeer uzelf of slaap anders zacht verder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s