Het lied van de klok

2 oktober 1951: Nederland krijgt tv

Een reconstructie in beeld en geluid

Op 2 oktober 1951 was de eerste TV uitzending in Nederland.

Op Geschiedenis 24 is een reconstructie te zien. De ‘hoofdfilm’ van de avond was “Het lied van de klok” over de vervaardigen van klokken voor carillons bij de klokkengieterij Van Bergen in Heiligerlee (Groningen).

‘Na de pauze was het tijd voor de “hoofdfilm”. Dat zal heel wat hoofdbrekend gekost hebben, want hoe bracht je iets nationaals in een door de verzuiling nog zo vansprekend gescheiden wereld als die van 1951? Sport? Geen denken aan, dan zou je de criticasters eens moeten horen! Cultuur, vanzelfsprekend, het moest natuurlijk iets cultureels zijn. Maar ook iets nationaals en als het kan ook christelijk. Zo is waarschijnlijk lang gedacht en gebrainstormd totdat uiteindelijk de al in 1949 gemaakte film “Het lied van de klok” in zicht kwam. Zat hier niet alles in wat voor alle vier deelnemende omroepen aanvaardbaar was? Carillons: dat was echte nationale cultuur, zeker ook omdat de film gemaakt was bij de oude klokkengieter Van Bergen in Heiligerlee – bekend van de geschiedenisboekjes. En carillons en kerkklokken horen zowel bij de katholieke als de protestantse cultuur, dus ook KRO en NCRV konden tevreden. Alleen de VARA, die zal zich wat minder herkend hebben in “Het lied van de klok”, maar ja, in de poldercultuur van 1951 mochten de sociaal-democraten al blij zijn dat ze volwaardig mee mochten praten. En met tien minuten paste de film ook perfect in het “format” van de tv-ouverture. En het leuke is: voor deze website hebben we “Het lied van de klok” teruggevonden. In originele staat, dus zonder de strepen en storingen die destijds over het beeldscherm liepen. En het geluid is in deze versie ook vast stukken beter dan hoe het destijds uit de eerste tv-speakertjes geklonken zal hebben.

Still uit: Het lied van de klok (1949/1951)

Carillon Films/NTS, 2 oktober 1951 (film gemaakt in 1949)
10 minuten

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in film, foto en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het lied van de klok

  1. Joost Lips zegt:

    Ik heb vernomen dat alles die dag live ging omdat er nog geen techniek bestond om iets op voorhand op te nemen en dan uit te zenden; ik kan dit niet verenigen met wat ik hier lees. Lopen hier data door elkaar of begrijp ik iets niet goed? Mooi blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s