Fotoimpressie Nederlands Paviljoen

54ste Biënnale van Venetië

<a

‘Het Nederlands Paviljoen is voor de 54ste editie van de Biënnale van Venetië veranderd in het model van een theater. Opera Aperta / Loose Work is een open en gemeenschappelijk project, waarin Barbara Visser, Herman Verkerk, Johannes Schwartz, Joke Robaard, Maureen Mooren en Paul Kuipers op initiatief van curator Guus Beumer samenwerken. Deze samenwerking heeft ook tot bijdragen geleid van Sanneke van Hassel, Yannis Kyriakides, Ernst van der Hoeven en een openingsperformance door Alexander van Slobbe.

Opera Aperta / Loose Work stelt de vraag of het idee van statelijke presentatie en nationale identiteit, zo eigen aan de geschiedenis van de Biënnale van Venetië, kan worden geherinterpreteerd met het begrip gemeenschap. En gaat na of deze vraag kan worden gerelateerd aan de voor Nederland zo typerende culturele infrastructuur.

Door het begrip culturele infrastructuur te vertalen in gemeenschap is de basis gelegd voor een collectieve werkwijze en een tentoonstellingsmodel dat drager is voor nieuwe werken van de afzonderlijke deelnemers. De werkwijze is multidisciplinair van karakter en moet eerst en vooral worden begrepen als een – mogelijk vervormde – weerspiegeling van de disciplinaire indeling van diezelfde infrastructuur. Het tentoonstellingsmodel laat zich het best omschrijven als een 1:1 model, waarin het paviljoen van architect Rietveld volledig is opgenomen.’

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, beeldende kunst, foto, kunst, tentoonstelling, theater en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s