Profiel: Vasalis

Uitzending: 19 oktober 2011, 22:55 uur op Nederland 2.

het Vasalis-monument in haar woonplaats Roden (Drenthe)

Vasalis, Nederlands grootste dichter met het kleinste oeuvre. Ze schreef toespraken voor koningin Juliana, was een begenadigd psychiater en hartsvriendin van Gerard Reve.
Vasalis, pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans, werd in 1909 geboren. Vasalis woonde van 1964 tot haar overlijden in 1998 in het huis De Zulthe bij Roden. Nu, ruim een eeuw later, wordt haar werk nog veelvuldig geciteerd. Met name in overlijdensberichten, zoals het klassiek geworden ‘het werd, het was, het is gedaan’.
De gedichten van Vasalis gaan over alledaagse dingen. Ze vatte het zelf ooit ironisch samen, bij de uitreiking van de PC Hooftprijs in 1983: ‘Typisch vrouwelijke poëzie die zich bezighoudt met de kleine dingen van het leven, namelijk de natuur, kinderen, ziekte, ouderdom, dood en God en meer van deze futiliteiten.’
Haar dit jaar verschenen biografie, geschreven door Maaike Meijer, is nu al toe aan de vijfde druk. Haar vier gedichtenbundels – want daartoe bleef haar werk beperkt – worden nog volop gekocht, haar werk is onverminderd populair.
In Profiel een antwoord op de vraag hoe de dichter en de psychiater zich tot elkaar verhielden en hoe het komt dat ze niet méér schreef. En wat maakt dat haar werk zoveel mensen aanspreekt?
Filmmaker Marijke Vreeburg probeert achter het geheim van Vasalis te komen in gesprekken met onder meer Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, criticus Rob Schouten en vriendin Jet Röling.

Slow, Fortuyn O’Brien, 2002, beeldentuin Caldic Collectie in Wassenaar

Ook Vasalis in mijn woonplaats Delfzijl:

LAAT HIER
BOVEN GEMIS EN ROUW
BOVEN DE SPRINGGOLF
VAN HERINNERINGEN
HET BEELD VERRIJZEN
VAN DE TROUW
VAN HEN DIE IN DE
GOLF VERGINGEN

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in beeldende kunst, delfzijl, foto, kunst, poezie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Profiel: Vasalis

 1. Joost Lips zegt:

  Vasalis is zeer onderschat,
  dank voor dit blog!

  • dcode2020 zegt:

   Ik zou het zeker niet onderschat noemen. Integendeel, haar verzamelde werk is uitgegeven, ze is vele malen gelauwerd, heeft in 1982 de belangrijkste Nederlandse literaire prijs, de P.C. Hooft prijs ontvangen en Maaike Meyer schreef een prachtige biografie over haar. Er zijn dichters die er minder van afkomen.

 2. Laila zegt:

  Het zelfde las ik net in de tv-gids maar een aardig blog.
  Dat is het;-)

 3. las ergens dat haar onderwerpen dan wel simpel zijn maar dat het vooral de manier is waarop ze de dingen zegt, die aanspreekt.
  Al valt me dat bij het hier afgedrukte gedicht toch wat tegen (behalve dan die springgolf).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s