Dalend Rood

Festival Schnitgers Droom

De Der Aa-kerk in Groningen beschikt over een orgel van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger. Deze maand wordt dit bekende orgel na jaren van restauratie feestelijk in gebruik genomen. Van 14 tot en met 29 oktober wordt deze ingebruikname gevierd met het festival Schnitgers Droom.

De titel van deze nieuwe installatie van Harry de Wit verwijst naar het feit dat inwoners van de stad Groningen stukjes rode steen op hun hoofd kregen na de brand in en het instorten van de toren van de Der Aa-kerk in 1710.

In het slot van een cyclus, die in totaal twaalf minuten duurt, gaat het geluid van het instorten van de kerk over in het gezang van Maria. Het geluidsbeeld van de installatie verwijst naar Openbaringen 12: ‘En er verscheen een groot teken in den hemel. Ene vrouw, met de zon bekleed, en de maan onder hare voeten, en op haar hoofd ene kroon van twaalf sterren; en zij was zwanger, en was in barensnood, en had grote pijn om te baren’. De laatste klank van een cyclus bestaat uit een opname van de bas van het Schnitgerorgel in het schip van van de kerk.

N.B.

Zie ook de bijdrage over het Schintger orgel in de kerk van Eenum waar mijn moeder jarenlang organiste was.

Over klaasamulder

kunst & cultuur
Dit bericht werd geplaatst in architectuur, foto, geschiedenis, groningen, kunst, muziek, tentoonstelling, youtube en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dalend Rood

  1. laila zegt:

    Een prachtige bijdrage Klaas.
    mijn complimenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s